步行日/會 icon 步行日/會
隊長日記 icon 隊長日記
diary_img
閱讀更多

行出香港——紐約


步行會勁呀,行出香港,來到紐約!
一直都知道紐約有個空中鐵道花園,是將本來要清拆的高架火車路改造成為行人道及公共空間,今日終於可以親身行一次!
整條步道都是花草,又有一些藝術裝置,還有賣藝者,十分舒適,如果我是附近上班的人,一定會帶飯盒來這邊吃午餐。
由這條可以行到Chelsea Market,我跟一班旅伴當然要去吃海鮮餐啦!

我們又在想,還路於民在香港是否可行呢?
 

diary_img
閱讀更多

最後一天,奬勵自己!


Walk Leader步行日來到最後一天,我決定將省下的車費用來買雪糕,獎勵自己!

哈哈,這是一個買雪糕的藉口。
其實我的路線一點都不難行,很容易就做到。只是有時我們都太習慣點到點,一出門就跳上車。行多步其實不難!
 

diary_img
閱讀更多

太熱……唔想行?


如題,天氣太熱,有時不想行路,想跳上冷氣小巴!
其實撐把傘就可以了!
不要小覷傘子的力量,撐著會舒適好多!但當然要顧及撐傘禮儀——人多路窄就要收起啦!
 

diary_img
閱讀更多

車費慳慳埋埋夠買一餐餸!


又係買餸步行日!
步行的好處,除了強身健體,最重要的是可以省錢!
荃灣西往市中心的小巴每程收費$3.3,來回$6.6可以買到薑葱蒜等配料,甚至一斤菜,我每星期至少出入4次,$6.6 x 4 = 26.4,真係夠買一餐二人飯餸啦!

diary_img
閱讀更多

今日又要買餸喇!


由我家出發,可以穿過公園到街市,但亦可以行馬路邊。
因為公園很多花圃,小徑比較彎曲,行馬路邊的話其實較為直接,時間上再省1-2分鐘。
不過要吸廢氣,我就寧可拐多幾個彎了。

diary_img
閱讀更多

同一區都要搭車?


就算在同一區,都有不少短程小巴/巴士線。例如荃灣區,荃灣西距離市中心約15分鐘路程,設小巴及巴士線到達市中心,但其實車程與步行時間相約,都是約15分鐘。
作為Walk Leader,當然要身體力行,行!
我的路線是由位於荃灣西的住所到楊屋道街市買餸,不搭小巴改為步行,沿路還會經過荃灣公園,呼吸新鮮空氣!