隊長日記 icon 隊長日記

第二日:藍田 <--> 觀塘

Kirsten

上次喺Facebook share得到好多回應,有我嘅親人、同事、龍舟隊、跑步朋友、義工朋友,個個都一齊行,有啲Happy Friday放工行落山,我嘅姪仔由藍田行去觀塘游泳池游水,我爸都話要喺藍田行去觀塘唔搭車!多謝支持呀!

今天又是「我們是步隊」計劃 第二次的步行日,我今日會由藍田經麗港城行到觀塘碼頭,再沿觀塘海濱公園走至牛頭角或九龍灣。

期待大家再次一起參與!我們一起支持以步行代替交通工具,搭少程車,減少汽車排廢,嚮應保護地球!
上星期五收到了120多個朋友的回覆,感謝大家呀!
我們今天的努力,就讓未來的孩子都能繼續享受大自然的氣息,清新的空氣。
在另一邊的柬蒲寨村落,小朋友每天都是赤腳走路上學,他們主要的代步工具,就是雙腳。村落雖然落後, 但小朋友每天有足夠的運動量和在沒有空氣污染的環境下,他們比城市長大的人更壯健和堅韌。
讓我們繼續與柬童同行
大家只要將這天的步行數目,影張相再send比我,inbox或WhatsApp我都可以,每位send步行數目相片給我的,活動就捐出$10給柬蒲寨村落的孩子,給他們用作買鞋子之用。
「與柬童同行 愛空氣 愛地球」

誠意推薦觀塘海濱步行長廊,今天邀請了兩位重量級人物同行~ Sit Tong FuKit Yung Kwok符爸符媽,你地好叻叻呀!😘
http://www.facebook.com/WeAreTransport.org

特別嗚謝
Ching Lan Cheung
Kee Yuen Au
Agatha Wong Siu Kam
Lokki Wong 的大力推動,一起用生命影響生命❤️

#步行 #空氣污染 #觀塘海濱 #柬蒲寨 #我們是步隊 #WeAreTransport#CleanAirNetwork #HongKongJockeyClubCharitiesTrust #健康空氣行動#BuddiesForLife #童夢工場

分享

最近發佈

  • diary img
    步行。上學4

    返學依然如常平静,而放學幫忙做壁報,四處走去,回家路上由於巴士已經有好多人,所以選擇走路,夜空冇太多雲,深沉的夜空比人一種好安靜既感覺

  • diary img
    公事沙田行

    因公事入左去沙田,重見到人撞車...

  • diary img
    殺入工廠區

    約左人係西鐵站,所以就係屋企行過去