隊長日記 icon 隊長日記

平安夜,一齊行觀塘海濱

Kirsten

今天就是「我們是步隊」步行聚會,十點觀塘公眾碼頭等,與柬童同行,愛空氣,愛地球。

活動日係平安夜,好耐未試過聖誕節預備食物,感恩能夠與家人朋友一起分享聖誕的喜悅。

講返步行會,除咗有我嘅朋友,仲有啲公眾參與,total有20幾人,好熱鬧!我哋由觀塘碼頭經海濱步行至啟德草地野餐,再行返去APM解散。

今日天氣好,海濱路線好空曠,又有海風,比起馬路邊舒服好多。不過其實我知道碼頭嘅空氣質素亦唔算好,空氣冇得分割,成個城市空氣唔好,我哋行去海邊都只係暫時避開咗人多車多。

我哋當日仲傾咗啲關於本地空氣嘅話題,例如大家平日返工嘅方式、點樣受空氣污染影響等。唔少人都會繞路避開車路,對於點樣行得舒服啲都好有心得;但講返轉頭,我哋嘅市中心係咪一定要咁多車,行人路可唔可以舒服啲,等我哋唔使繞路呼吸新鮮空氣?

分享

最近發佈

  • diary img
    步行。上學4

    返學依然如常平静,而放學幫忙做壁報,四處走去,回家路上由於巴士已經有好多人,所以選擇走路,夜空冇太多雲,深沉的夜空比人一種好安靜既感覺

  • diary img
    公事沙田行

    因公事入左去沙田,重見到人撞車...

  • diary img
    殺入工廠區

    約左人係西鐵站,所以就係屋企行過去