隊長日記 icon 隊長日記

步行讓我認識不少舊街坊!

Mary

由西營盤行至上環居賢坊一段路,是我每天「不能避免」的路程——這段路基本上沒有點到點的公共交通聯繫,步行是最方便的交通方式。
這次步行圑,意外發現不少參加者是「舊街坊」,他們本身也曾經行過這段路,經過途中景點。走完這段路,我才發現除了一些古蹟或路上有趣的觀景,應還可以向參加者講解更多步行對空氣質素的影响。

 

編按:

Walk Leader Mary嘅步行會圓滿結束!
由西營盤行到上環,發現冇乜社區感嘅社區中心、隱世公園、有七彩牆作佈景嘅小街等等,最後飲一杯手造朱古力作結,好多令人驚喜嘅地方,都要步行先能發現。

一個站嘅距離,不一定要搭車,步行有更多樂趣,更重要嘅係,從中我地可以反思城市嘅交通模式:車輛數字不斷暴升,污染空氣,令我地硬吸廢氣,健康受到威脅!

香港唔一定「係咁㗎啦」,路邊污染,我地更加要行多啲,一齊以腳步發聲,凝聚力量,爭取健康空氣、健康環境!

分享

最近發佈

  • diary img
    步行。上學4

    返學依然如常平静,而放學幫忙做壁報,四處走去,回家路上由於巴士已經有好多人,所以選擇走路,夜空冇太多雲,深沉的夜空比人一種好安靜既感覺

  • diary img
    公事沙田行

    因公事入左去沙田,重見到人撞車...

  • diary img
    殺入工廠區

    約左人係西鐵站,所以就係屋企行過去